Стопанският факултет съорганизира Лятна академия „Финансови аспекти на пропърти мениджмънта” на 4 и 5 септември 2024 (на немски)

На 4 и 5 септември 2024 г. Германският институт за обучения в пропърти мениджмънта (DIWPM), Стопанският факултет на Софийския университет и българската консултантска компания Facility Management Consulting OOD организират за първи път в България иновативен курс с право за придобиване на сертификат, който ще се проведе на немски език: „Финансови аспекти на пропърти мениджмънта” („Kaufmännisches Property Management”).

Организаторите предоставят стипендии за покриване на таксата за курса на до 10 студенти/докторанти на Стопанския факултет. За да получите стипендия за участие в курса, пратете заявка до p.arabadzhieva@relean.de с Вашите 3 имена, CV и кратко (до 1 стр.) мотивационно писмо на немски език.

„Финансови аспекти на пропърти мениджмънта”

Курсът предоставя на заинтересованите участници възможност да придобият ценни специфични знания и като удостоверение за това сертификат, който ще им помогне за професионална реализация на германския трудов пазар.

Секторът на недвижимите имоти в Германия страда от хроничен недостиг на квалифицирани кадри. Добре обучени служители се търсят спешно, на трудовия пазар служителите диктуват условията. Една причината за тази кризисна ситуация е липсата на качествени обучителни програми. В резултат качеството на услугите, свързани в недвижимите имоти, е ниско, а оттам и удовлетвореността на клиентите, инвеститорите и ползвателите.

В тази среда Германският институт за професионално обучение в пропърти мениджмънта си поставя за цел да професионализира управлението на недвижими имоти в Германия, като предлага висококачествени обучителни програми за бъдещи специалисти.

Като партньор на DIWPM e.V. в България, Facility Management Consulting вижда възможности за българските специалисти и абсолвенти да се включат в един интересен пазар чрез целенасочено обучение именно към него.

Германските компании от няколко години активно демонстрират готовността си да наемат български служители в дистанционна форма, директно от тяхната родина. Благодарение на специално подготвения курс и обучителна програма, насочени към тези нужди, заинтересованите специалисти имат възможността да се обучат целенасочено и да придобият съответното удостоверение за това във формата на сертификат.

Лектори:

Унив.-проф. д-р инж. Куниберт Ленертс Проф. Куниберт Ленертс е международно признат експерт по фасилити и пропърти мениджмънт. Той е професор и носител на първата университетска професура по фасилити мениджмънт в Карлсруйския технологичен институт (KIT в град Карлсруе, Германия), ръководител на Института за технологии и мениджмънт в строителството (TMB) и бивш ръководител на отдел в компанията за недвижими имоти на германската железопътна компания (Deutsche Bahn Immobiliengesellschaft mbH). Куниберт Ленертс има дългогодишен опит, включително като ръководител на отдел “Недвижими имоти и фасилити мениджмънт” в “Deutsche Bahn Immobiliengesellschaft mbH”. Там той отговаря не само за пропърти мениджмънта, но и за управлението на един от най-разнородните и обширни портфейли за недвижими имоти в Германия. Автор е на множество публикации и притежава значителни познания в областите “Разходи за целия жизнен цикъл”, “Устойчивост”, както и “Цифровизация” в имотния сектор и при управлението на болнични заведения. Освен всичко това проф. д-р Куниберт Ленертс е гост-професор в Харбинския технологичен институт (HIT) в Китай. От 2001 г. ръководи инженерното консултантско бюро “ikl” GmbH, което специализира в устойчиви решения за имотния сектор.Дипл.-Инж. Антон Гинчев Антон Гинчев е управляващ съдружник в германските компании “RExcellence” GmbH, “Immotech Deutschland” GmbH и “Refides” GmbH, както и в българската консултанска компания “Facility Management Consulting” OOD. Преди да започне да развива собствен бизнес, в продължение на 15 години, той ръководи пропърти и фасилити мениджмънта в германското подразделение на водещата нидерланска компания за недвижими имоти “Ten Brinke”. При “Ten Brinke” Антон Гинчев управлява портфолио от недвижими имоти на стойност над 1,5 милиарда евро и основава и ръководи различни дъщерни дружества на групата, които извършват дейности както в пропърти мениджмънта, така и във фасилити мениджмънта. Преди работата си в “Ten Brinke” той работи за германската компания “Lindner”, в която от 2003 до 2007 година ръководи фасилити мениджмънта на “Бизнес парк София”. През 2006 година Антон Гинчев организира в сътрудничество с академичното дружество “Кирил и Методии” от град Карлсруе, Германия и професор Куниберт Ленертс от техническия университет Карлсруе (KIT) първата фасилити мениджмънт конференция в България. От 2023 година Антон Гинчев е председател на Германския институт за обучение в пропърти мениджмънта (www.diwpm.de).
  Интервю (noventic Magazine)  Интервю (сп. ФАСИЛИТИС)

Германският институт за обучения в пропърти мениджмънта (Deutsche Institut für Weiterbildung im Property Management e.V. – DIWPM e.V.) със седалище във Франкфурт на Майн е основан през 2023 г. и се състои от екип от експерти, които се ангажират с обучение на професионалисти в областта на недвижимите имоти. Благодарение на дългогодишния си опит те познават предизвикателствата в управлението на сложни интердисциплинарни процеси и са доказали своите умения в различни области: счетоводство, управление на договори за наем, фасилити мениджмънт, имуществена отговорност на собственика и др. В тези области DIWPM организира семинари, онлайн курсове и вътрешнофирмени обучения.

Концепцията се основава на непрекъснат обмен между науката и практиката, който дава ефективни стимули за справяне с текущи предизвикателства. Този подход насърчава разбирането на съществуващите взаимовръзки в пропърти мениджмънта и осигурява професионални знания от първа ръка.

Съдържание на курса:

  • Въведение в сектора на недвижими имоти в Германия – участници, задачи, предизвикателства
  • Собственост и съсобственост
  • Отдаване под наем
  • Експлоатационни разходи и тяхното отчитане
  • Правни и данъчни аспекти

>>> Линк с повече информация за академията и регистрационна форма <<<

Следете официалния сайт на FEBA Alumni Club, www.febalumni.org, за новите дейности и събития, свързани с 20-годишнината на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.